Blog article
Interview Tom, Software wizard bij XQTING
"We maken graag plezier, er wordt al eens gezeverd aan tafel, maar de code moet kloppen."
Tom Moeseke, Front-end Developer bij XQTING


Wie al met XQTING samenwerkte, weet het al langer: dit is een team van doeners. Gemoedelijk in de omgang, de blik vooruit en steeds met beide voeten stevig op de grond. Met z'n vierenhalf jaar dienst is Tom Moeseke intussen een van de anciens van het bedrijf. "Werknemer 01", zegt hij met een knipoog, er nog snel aan toevoegend dat hij eigenlijk niet zo'n grote prater is. Over zijn job als Front-End Developer bij XQTING doet hij echter graag een boekje open.

Vier dagen per week thuiswerk
Kort nadat Wim en Jan XQTING oprichtten, kwam Tom erbij als eerste werknemer. "We hadden bij een vorige werkgever al samengewerkt en wisten daardoor wat we van elkaar konden verwachten. Qua mentaliteit zit iedereen in ons team trouwens op dezelfde golflengte: je moet je job goed doen, maar verder is er veel vrijheid. Hoe ik mijn taken organiseer en waar ik werk, kies ik zelf. Vier dagen op de vijf werk ik thuis, op maandag komen we allemaal naar het kantoor in Gent. Elkaar één keer per week zien is handig om te overleggen en tijdens de middag wordt er al eens gezeverd aan tafel."

'Vergaderen is niet werken'
Op de dagen dat Tom thuiswerkt, staat hij via Teams voortdurend in contact met de andere collega's. "Aan de meeste projecten werken we met twee of meer mensen samen en zo weten we perfect van elkaar waar iedereen mee bezig is. Het geeft ons ook inzicht in elkaars obstakels, zodat we elkaar kunnen helpen en leren van elkaar. Die informele manier van samenwerken bevalt me heel goed. Van meetings ben ik een minder grote fan: lang vergaderen is niet werken voor mij, want dan kan ik niet voortdoen." (lacht)
Vanuit datzelfde principe leert Tom ook het liefst door te dóén. "XQTING heeft een abonnement bij Pluralsight, waar mijn collega's en ik online opleidingen kunnen volgen. Dat is nuttig om mee te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, maar nog liever krijg ik ze al doende onder de knie." Mee zijn met de nieuwste oplossingen, om klanten op de best mogelijke manier te helpen, hoort immers bij de job.

Pixel-precies
De meeste van Tom's collega's geven de voorkeur aan back-end development. "Maar als front-end developer kan ik mijn kennis van UX toepassen", vertelt hij. "Het is ook creatiever werk: iedere eindgebruiker ziet een toepassing of website anders en daar moet je rekening mee houden. Bovendien moet niet alleen de code correct zijn – net als bij back-end development – elke pixel moet ook op exact de juiste plaats staan. Daar heb ik geen probleem mee, integendeel: ik doe het zeer graag."

Veel vrijheid, maar het werk moet klaar zijn
Of z'n werk nooit verveelt, vragen we hem. Neen, zo blijkt: "In de vierenhalf jaar dat ik hier werk, heb ik me nooit verveeld, elk project is volledig nieuw. Meestal werk ik aan twee à drie projecten tegelijk, wat voor veel afwisseling zorgt. Hoe ik mijn tijd daarvoor plan, kies ik zelf. Het gebeurt weleens dat ik tot twee uur 's nachts doorwerk, maar dat is omdat ik daar zelf voor kies. Mijn werkgever heeft er ook geen probleem mee als ik dan overdag eens iets doe voor mijn verbouwing: renoveren maakt nu eenmaal meer lawaai dan coderen. Ik krijg dus veel vertrouwen, maar het werk moet ook klaar zijn."

Geen hangmatten, geen ego's
Werken bij XQTING in drie woorden, voor Tom is dat: "Afwisseling, vrijheid en een gemoedelijke sfeer. Iedereen werkt samen, je hebt hier geen ego's of mensen die je een mes in de rug zouden steken. Je kunt gewoon jezelf zijn, of je nu veel of weinig babbelt, dat maakt niet uit.
De sfeer is los, al zal je niet snel hangmatten zien bij ons op kantoor. We maken graag plezier en zijn gemotiveerd om goed werk af te leveren aan onze klanten. Wie zich kan vinden in die mentaliteit, zal zich hier zeker thuis voelen."

Klaar om uw digitale transformatie uit te voeren?
Contacteer ons