Blog article
Interview Maxime, backend developer bij XQTING
Maxime's passie voor technologie begon tijdens de studie Industrieel Ingenieur en al snel realiseerde hij zich dat zijn echte passie lag in de informatica. "Na een maand wist ik het al: IT is waar ik verder in wilde," vertelt hij. Voor Maxime is het intussen duidelijk: hij heeft zijn plek gevonden bij XQTING, waar hij elke dag met plezier aan de slag gaat, op zoek naar nieuwe uitdagingen en manieren om zichzelf te verbeteren!

De praktijk
Hoewel zijn opleiding projectgericht was, had Maxime nog weinig praktijkervaring voordat hij bij XQTING begon. "Tijdens mijn opleiding hadden we geen echte stage, enkel een eindwerk als bachelorproef," vertelt hij. Dit maakte de overstap naar een professionele IT-omgeving spannend, maar tegelijkertijd bood het ook nieuwe kansen.

Een van die kansen was het werken met de Odoo-technologie, iets wat toen nog nieuw was bij XQTING. "Ik had het geluk hier te starten met iets wat nieuw was voor het hele team, dus ik had geen enorme achterstand op de rest," glimlacht Maxime. Toch voelt hij soms de druk van nieuwe projecten: "De grootste stress komt vaak voort uit het feit dat ik iets nieuws moet starten, terwijl de rest van het team al op een hoger niveau zit. Ik stel niet graag domme vragen en wil liever geen blok aan iemands been zijn."

Variatie
Wat Maxime vooral waardeert aan werken bij XQTING, is de variatie in zijn werkdag. "Bij de meeste bedrijven ben je na je opleiding ofwel systeembeheerder ofwel developer, vaak zonder veel afwisseling. Hier leer ik verschillende talen en projecten beheersen," legt hij uit. Zijn eerste sollicitatiegesprek bij XQTING was meteen raak: "Het gesprek met Wim verliep heel goed en ik hield er een goed gevoel aan over."

De job bij XQTING biedt Maxime naast variatie ook de kans om zijn eigen richting binnen IT te vinden. "Als je als schoolverlater uit een bepaalde richting komt, kun je hier bij XQTING die richting een stukje verleggen. Je leert veel verschillende domeinen binnen IT kennen en kunt later kiezen waarin je wilt specialiseren."

Wat je zelf doet…
Maxime benadrukt dat hij altijd heeft geprobeerd problemen zelf op te lossen: "Op school werden we gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf uit te zoeken. Ik geloof dat de tijd die mensen aan mij besteden om iets uit te leggen, tijd is die ze zelf beter kunnen gebruiken." Hoewel hij zichzelf streng beoordeelt, staat hij wél altijd klaar om anderen te helpen: "Ik beantwoord dan wel weer graag de vragen van anderen, misschien is dat iets typisch voor onze generatie?"

Efficiëntie
Wat Maxime het liefste doet, is van nul af aan een project starten. "Elke nieuwe lijn code kan je zelf opvolgen en zo beter het overzicht bewaren," zegt hij enthousiast. Het minst leuke? "Starten aan een project dat al even aan de gang is, met al die bestaande code waar je je doorheen moet worstelen. Dan heb ik het gevoel dat ik die eerste dagen vooral aan het lezen ben hoe alles is opgebouwd, en dat voelt niet altijd even nuttig."

Toch blijft Maxime zichzelf uitdagen om snel en efficiënt te werken. "Ik geef mezelf niet altijd genoeg leertijd," erkent hij. "Soms mag ik een stuk trager werken en hoef ik mezelf die strakke deadlines niet op te leggen."

Humor
Bij XQTING heeft Maxime zijn plek gevonden in een team waar collegialiteit hoog in het vaandel staat: "We helpen elkaar waar nodig, als iemand vastzit op een project kan iemand anders het eventueel overnemen," beaamt hij. Ondanks de drukte en de hoeveelheid werk blijft het teamgevoel sterk: "We grappen vaak met elkaar over de verschillende projecten waar we aan werken."
Wat de toekomst betreft, houdt Maxime zijn opties open: "Ik ben nog niet zo bezig met de toekomst en neem het meer dag per dag. Ik wil mezelf geen strenge doelen opleggen om faalangst te vermijden. Momenteel sta ik nog open voor alle mogelijkheden binnen IT."

__

Zin om collega van Maxime te worden?
Bekijk dan snel onze openstaande vacatures en solliciteer vandaag nog!

Klaar om uw digitale transformatie uit te voeren?
Contacteer ons