Blog article
Interview Matijs, Full Stack Developer bij XQTING
"Een van de grootste voordelen van ons team is dat iedereen uiterst ijverig is. Je krijgt veel vrijheid, maar je moet er wel mee om kunnen gaan."
Matijs, Full Stack Developer bij XQTING

XQTING is een team met diverse persoonlijkheden en één gemeenschappelijke rode draad: ze bezitten allemaal een gezonde portie humor en zelfrelativering. Aan ego's doen ze hier absoluut niet mee. En dat geldt ook voor Matijs Vandenberghe, sinds 3 jaar full stack developer bij XQTING en 100% sfeermaker. "We lachen graag en kunnen allemaal tegen een stootje. Er wordt al eens met je gelachen en daar moet je tegen kunnen. Ik zeg altijd: Het is met liefde geslaan."

Groeipad
Dankzij zijn studies Multimedia en Communicatietechnologie in Kortrijk ontdekte Matijs de wondere wereld van programmeren en was onmiddellijk verkocht. Zijn daaropvolgende carrière bracht hem langs verschillende sectoren en bedrijven waar hij veel ervaring kon opdoen. Gaandeweg merkte meer en meer dat hij eerlijkheid en inspraak in zijn job érg belangrijk vindt en goed functioneert in een omgeving waar transparant met elkaar wordt samengewerkt. Die zoektocht naar een open, horizontale cultuur bracht hem uiteindelijk bij XQTING, dankzij Sam Van Belle, toenmalig collega bij een vorige werkgever.

Losse sfeer
Matijs omschrijft het XQTING-team als een eerder atypisch IT-team, met weinig gesloten persoonlijkheden en véél humor: "De sfeer is hier altijd goed, wat heel plezant werken is. Ook de collega's zijn allemaal ongelooflijk aangename mensen. Het management, Wim en Jan, zijn geen moeilijke mensen en in ons team zitten geen uitgesproken karakters".

Openheid en inspraak
Wekelijks komt het team samen voor een vaste team meeting, zodat ze van elkaar goed weten waar de ander mee bezig is. "We zijn qua communicatie heel open met elkaar en kunnen zeker ook feedback geven naar het management toe of over een bepaald project. Jan en Wim staan enorm open voor inspraak en zijn transparant in wat ze doen", vertelt Matijs.

Autonomie
Als we Matijs vragen hoe zijn werkdag verloopt, is hij duidelijk enthousiast over de vrijheid die Jan en Wim geven aan het team: "We beslissen meestal zelf wanneer we aan welk project werken, zolang we de deadlines respecteren. Jan en Wim controleren zo goed als nooit ons werk. Dat is één van de grote pluspunten aan ons team; iedereen is zeer plichtsbewust. Je krijg veel vrijheid, maar moet er wel mee omkunnen."

Full stack developer zijn
Wat houdt Matijs zijn job als full stack developer bij XQTING nu juist in? "Eigenlijk doe ik alles" vertelt hij uitbundig. "Ik focus vooral op alle CSharp projecten want dat is mijn specialiteit, maar kan gerust ook in andere talen programmeren als een klant dit vraagt."
Als developer bij XQTING sta je hoofdzakelijk in voor het uitbouwen van slimme softwareoplossingen en (vaak) complexe integraties. Op hun eigen XQi integratie engine is hij bijzonder trots: "Dit project heb ik samen met Wim uitgevoerd, waarbij ik mee mocht denken over de architectuur en veel inspraak had."

"Rubber ducking"
Matijs houdt overduidelijk van efficiëntie. Hij probeert altijd een zo simpel mogelijke oplossing voor een probleem te bedenken. Hiervoor spart hij graag met zijn collega's. Dit fenomeen verklaart hij als rubber ducking: "Als je op zoek bent naar een antwoord, leg dan het probleem uit aan je collega en meestal kom je zo vanzelf tot een oplossing. Ik merk dat ik dankzij rubber ducking sneller tot de best mogelijke oplossing kom en mijn collega's hoeven enkel te doen alsof ze luisteren", lacht hij.

Wil jij net als Matijs terechtkomen in een team van gelijkgestemde IT experten en heb je enige portie autonomie en 'hands-on' mentaliteit? Stuur ons gerust een mailtje om kennis te maken!

Klaar om uw digitale transformatie uit te voeren?
Contacteer ons